Featured

Bine ați venit pe pagina Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România (APUR). APUR este o organizaţie profesională non-guvernamentală, apolitică şi non-profit. Asociaţia grupează profesionişti care activează în domeniul interdisciplinar al urbanismului şi al amenajării teritoriului. APUR este o organizaţie cu personalitate juridică, constituită pentru durată nelimitată, cu sediul în municipiul Bucureşti.                

CIF: 11199406

Workshop: The Urban River Corridors of Bucharest

“The Urban River Corridors of Bucharest” este un workshop internațional de proiectare urbană care explorează posiblități de integrare spațială, socială și ecologică a celor două râuri care străbat Bucureștiul: Dâmbovița și Colentina. Evenimentul va avea loc La Firul Ierbii și la UAUIM în martie 2017. Perioada pentru aplicații se încheie pe 15 ianuarie.

urcb_poster-page-001

Premiul de Excelenta “Mihai Alexandru” pentru tineri cercetatori in urbanism

În ziua de 4 noiembrie 2016 s-a reunit juriul pentru acordarea Premiului de excelență ”Mihai Alexandru” pentru tineri cercetători în urbanism.

Conform deciziei Consiliului Director al Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România, din data de 27 octombrie 2016, componența juriului a fost următoarea:

 • Prof. Dr. Arh. Constantin Enache
 • urb. Liviu Băileșteanu
 • econ. Anamaria Vrabie
 • urb. Matei Cocheci – Secretar juriu

Până la data de 30 septembrie au fost depuse electronic două candidaturi: dr. arh. Vlad Sebastian Rusu și urb. Alexandru Pânișoară. Ambele candidaturi au respectat criteriile de eligibilitate menționate în Regulamentul de acordare a Premiului de excelență ”Mihai Alexandru” pentru tineri cercetători în urbanism, aprobat în ședința Consiliului Director din data de 19 mai 2016.

În urma verificării documentației transmise aferente candidaturilor, juriul a hotărât în unanimitate să acorde premiul domnului dr. arh. Vlad Sebastian Rusu.

Dl. dr. arh. Vlad Sebastian Rusu este specializat în urbanism, iar activitatea dumnealui oglindește o serie din preocupările interdisciplinare ale urb. Mihai Alexandru, în onoarea căruia este acordat acest premiu. Este de apreciat consecvența cu care este urmărită tema de locuire – locuință – organizare urbanistică, precum și eforturile făcute pentru diseminarea cercetărilor întreprinse: publicații accesibile publicului larg și traducerea cunoștințelor dobândite în concepte bine argumentate pentru competițiile de design urban la care a participat. Este de remarcat de asemenea complexitatea activității domnului arh. Vlad Rusu, precum și concretizarea acestei activități în publicații (2 cărți apărute în ultimii ani) și premii la concursuri naționale de urbanism.

Premiul a fost decernat marți, 8 noiembrie 2016, în cadrul evenimentului organizat în Sala Frescelor – UAUIM, cu ocazia Zilei Mondiale a Urbanismului.

Ziua Mondiala a Urbanismului – agenda finala

Marți, 8 noiembrie 2016

16.30 – 18.15 –  Sala Frescelor

Cuvânt de deschidere din partea organizatorilor

UAUIM Cuvânt de deschidere Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu prof.dr.arh. Marian Moiceanu

UAUIM- FU Cuvânt de deschidere Prorectorul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu prof.dr.arh. Tiberiu Florescu

UAUIM- FU Cuvânt de deschidere Decanul Facultății de Urbanism conf.dr.arh. Claudiu Runceanu

Educația în urbanism și alegerea parcursului profesional: provocări și experiențe

MDRAP- Secretar de Stat Arh. Mihaela Vrabete- Provocări actuale și noi tendințe în domeniul urbanism

RUR- Președinte prof.dr.arh. Sandu Alexandru- Rolul RUR în formația profesională a tinerilor urbaniști

APUR- prof.dr.arh. Cătălin Sârbu – Rolul APUR în formația profesională a tinerilor urbaniști

AAUPR _CSU- Asist.dr.urb. Sebastian Guță/ urb. Masterand Gabriel Marin – Rolul Asociației în parcursul profesional al absolvenților urbaniști și peisagiști

Invitați (tineri urbaniști din diverse sectoare de activitate):

Administrație (centrală / locală):

 • urb. Cristina Bălan
 • urb. Raluca Epifan

Proiectare / cercetare :

 • Miso Architects: Urb. Mihaela Lozovanu/ Urb. Sorana Leru

ONG / asociații :

 • Wolfhouse Productions + Nodmakerspace: Urb. Iulian Canov + Urb. Ioan Moldovan, Cristina Zlota

Consulting:

 • GEA Stratey&Consulting: Urb. Ioana Ivanov

„Gânduri de departe” – Prezentare film parcurs profesional absolvenți care lucrează în afara țării – responsabil producție dr.urb. Ana Opriș.

Sesiune de întrebări și intervenții din public

18.15-18.30 pauză de cafea

18.30 – 19.45- Sala Frescelor

Dezbatere profesională APUR: Tendințe în dezvoltarea orașelor și provocări pentru urbanisști determinate de Agenda Urbană a UE

Panel:

 • Anca Ginavar – MDRAP
 • Simona Munteanu – MDRAP / UAUIM
 • Mihaela Negulescu – UAUIM
 • Diana Culescu – ASOP România
 • Florin Găman – UTCB
 • Alexandru-Ionuț Petrișor – INCD URBAN-INCERC / UAUIM

Moderator: Liviu Ianăși

Prezentare introductivă: Alexandra Chiriloae – MDRAP

Întrebări, discuții, concluzii.

 19.45 : Decernarea „Premiului de Excelență Mihai Alexandru pentru Tineri Cercetători în Urbanism”(motivație juriu)

 20.00: Cocktail (holul Amfiteatrului + ateliere urbanism – B4, U3) și vizitarea expoziției de proiecte studențești (8.11.2016- 16.11.2016holul Amfiteatrului, Galeria Muzeului)

Organizatori eveniment: Facultatea de Urbanism – UAUIM, Registrul Urbaniștilor din România, Asociația Profesională a Urbaniștilor din România, Asociația Absolvenților Urbaniști și Peisagiști din România, Clubul Studenților Urbaniști.

Parteneri media: Revista ”Urbanismul – serie nouă”, Revista ”Repere”.

Ziua mondială a urbanismului este celebrată anul acesta la București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara

Anul acesta, pe data de 8 noiembrie, Facultatea de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Registrul Urbaniștilor din România (RUR) și Asociația Profesională a Urbaniștilor din România (APUR) celebrează Ziua Mondială a Urbanismului prin organizarea următoarelor micro-evenimente:

La București, la sediul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” va avea loc un eveniment dedicat educației în urbanism și parcursului profesional al tinerilor profesioniști din domeniu precum și discutării provocărilor determinate de Agenda Urbană a Uniunii Europene pentru dezvoltarea urbană și teritorială. La eveniment sunt invitați să participe studenți ai Facultății de Urbanism din UAUIM, cadre didactice, specialiști din administrația centrală și locală, din birouri de proiectare, ONG-uri și din domeniul consultanței. Întâlnirea va avea loc în Sala Frescelor din UAUIM, între orele 16.30-20.30 și va fi urmată de un cocktail și vizitarea expoziției de proiecte ale absolvenților Facultății de Urbanism. În cadrul evenimentului va fi decernat și Premiul de excelență „Mihai Alexandru” pentru tineri cercetători în urbanism.

flyer-zmur

La Iași, cu prilejul  zilei mondiale a urbanismului, RUR, prin Biroul Teritorial Iaşi organizează un atelier tematic de planificare spațială la sediul său din B-dul. Dimitrie Cantemir nr. 1, sc. B, parter, ap. 4, începând cu orele 16.00. Obiectivul atelierului tematic: identificarea, analiza şi aducerea în spațiul public a unor aspecte relevante (teoretice şi practice) ale planificării spațiale şi semnalarea problemelor dezvoltării spațiale (urbane şi de nivel teritorial) actorilor urbani şi teritoriali implicați precum şi formularea unor propuneri concrete de soluționare a disfuncționalităților din acest domeniu al dezvoltării. În deschidere vor fi prezentate documente recente promovate de Consiliul European al Urbaniștilor: Carta Urbanismului European și Carta europeană a democrației participative în procesele de planificare spațială.

La Cluj-Napoca, în sala din cadrul Prefecturii Cluj (B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 58) specialiști din mediul profesional, academic și din administrație vor discuta despre: practica planificării spațiale: prezent și perspective (instrumente, instituții), rolul specialiștilor în planificare spațială, în societate, locuire și sănătate urbană. Evenimentul va începe la ora 10.00 și va include o serie de prezentări referitoare la tematica anunțată, urmate de o sesiune de dezbateri.

La Timișoara, Biroul Teritorial RUR al Regiunii de Dezvoltare Vest organizează, la sediul său din str. Coriolan Brediceanu nr.8, et. 5, o manifestare la care sunt invitați să participe arhitecți șefi de județe și arhitecți șefi de municipii, reședințe de județ și specialiști, membrii APUR, din regiune, având ca temă „Practica planificării spațiale -problemele administrațiilor locale”.

Juriu – Premiul de Excelenta “Mihai Alexandru”

În ședința Consiliului Director APUR din data de 27 octombrie 2016 a fost stabilită componența juriului pentru acordarea Premiului de Excelență “Mihai Alexandru” pentru Tineri Cercetători în Urbanism:

Prof. Dr. Arh. Constantin Enache

Urb. Liviu Băileșteanu

Econ. Anamaria Vrabie

Urb. Alina Mureșan-Iuga (supleant)

Secretar: Urb. Matei Cocheci

Premiul va fi acordat pe 8 noiembrie 2016, în cadrul evenimentului organizat de APUR împreună cu Facultatea de Urbanism – UAUIM, cu ocazia Zilei Mondiale a Urbanismului.

Invitație finisaj expoziție Shrinking Cities in Romania- dezbateri Philipp Oswalt și Tim Rieniets

afis_conf_po_tr_v4_mic
Avem plăcerea să anunțăm și să vă invităm la evenimentele care încheie expoziția Shrinking Cities in Romania la MNAC, dedicată declinului și contracției orașelor românești. După un periplu de șase luni și tot atâtea evenimente conexe expoziției, peste o sută de artiști, cercetători, zeci de articole în presă și sute de mesaje de la vizitatori, încheiem cu prezența extraordinară a celor doi arhitecți care au deschis cercetarea fenomenului de contracție urbană.
PHILIPP OSWALT, arhitect, cercetător, publicist, profesor, curator șef al cercetării internaționale „Shrinking Cities”, director al fundației Bauhaus Dessau, profesor de teorie și design la Universitatea Kassel, ne face onoarea de a participa activ la cele două evenimente de final, împreună cu TIM RIENIETS, urbanist, cercetător, publicist, autor al Atlasului Internațional al Shrinking Cities, al volumelor „Open City: Designing Coexistence”, „City of Collision – Jerusalem and the Principles of Conflict Urbanism”.
Astfel, finisajul expoziției, din data de 4 octombrie, ora 17:30, la MNAC, este marcat de prezența artiștilor ce au alcătuit expoziția: Ion Barbu străbate toată țara pentru a fi prezent, Andrei Dascalescu ne oferă un tur ghidat prin expoziție și o proiecție-teaser a documentarului „Planeta Petrila”, iar Post-Industrial Stories, Tudor Constantinescu, CASA de CULTURĂ nu e aCASA, Site Under Construction sunt deschiși la întrebări. Asociațiile studioBASAR, Urbanium Turnu-Magurele, Ideilagram, Calup, Asociatia PlusMinus, A.T.U. Asociatia pentru Tranzitie Urbana, MKBT: Make Better sunt gata să pună întrebări și să împărtășească din experiențele proprii.
A doua zi, pe 5 octombrie, la ora 9:30, aducem dezbaterea la Universitatea de Arhitectură și Urbanism, sub forma unor prelegeri, mese rotunde și discuții libere.
Keynote Speakers: Philipp Oswalt, Tim Rieniets
Speakeri invitați: Liviu Ianăși, Gabriel Pascariu, Daniela Calciu, Ioana Tudora, Vintilă Mihăilescu, Irina Tulbure, Celia Ghyka, Angelica Stan, Irina Iamandescu, Alex Axinte/Cristi Borcan, Andrei Dascalescu, Marina Neagu, Ana-Maria Pălăduș.
* dezbaterea e deschisă publicului
Atașat este programul celor două zile.
Vă așteptăm cu drag,
Ilinca Păun Constantinescu și echipa IDEILAGRAM (Tudor Constantinescu, Alexandru Păun, Iulia Curiman, Laura Popa-Florea, Gabriela Belcineanu, Andrei Merișcă)
Evenimentele sunt organizate de Asociația IDEILAGRAM, cu sprijinul Ambasadei Germaniei , al MNAC și al UAUIM
*expoziția mai poate fi vizitată până în data de 9 octombrie 2016

Premiile Romanian Building Awards

HEADER_RBA_CALL_RO_600px

COMUNICAT DE PRESĂ

Înscrie un proiect pe rba.spatiulconstruit.ro!

S-a lansat linia de înregistrare online a proiectelor pentru Premiile Romanian Building Awards

- premii de recunoaștere publică a excelenței în proiectarea și execuția spațiului construit din România –

S-a lansat rba.spațiulconstruit.ro, linia de înscriere online a proiectelor pentru RBA – Romanian Building Awards – Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit. Arhitecți, constructori și beneficiari ai proiectelor de arhitectură, peisagistică, infrastructură urbană și design pot înregistra proiecte în perioada 1 septembrie – 15 octombrie. Nominalizările vor fi anunțate de boardul RBA pe 20 octombrie, urmând ca juriul să declare câștigătorii în urma a două etape de analiză: evaluarea online, în perioada 21-28 octombrie, și evaluarea prin vizualizarea proiectelor din expoziția RBA, în perioada 29-30 octombrie.

Romanian Building Awards celebrează spațiul construit ca o componentă fundamentală a vieții, premierea fiind realizată în cadrul unei gale organizate în București pe 31 octombrie. Proiectele câștigătoare, mențiunile speciale și finaliștii vor fi prezentați în Romanian Building Awards BOOK editat de Igloo, pe platforma online Romanian Building Awards de pe spațiulconstruit.ro și în Expoziția Itinerantă Romanian Building Awards din centrele universitare din Romania. Laureații vor primi o diplomă, un certificat semnat de către membrii juriului și o placă onorifică.

Romanian Building Awards promovează exemple pentru edificarea unei culturi a spațiului construit în România, fiind apreciate public calitatea proiectării, designului, execuției și preocuparea pentru îmbunătățirea calității vieții pentru beneficiari și comunitate.

 „Romanian Building Awards își propune să aducă la un nivel superior colaborarea dintre creatorii de proiecte, reprezentanții industriei de profil și beneficiari. Aceste premii evidențiază trio-ul creativ arhitect, constructor, beneficiar și evaluează impactul social, cultural, economic al proiectelor asupra calității vieții, în plus față de criteriile estetice și tehnice”, a declarat Florin Mindirigiu, președinte Asociația culturală ProEvent.

O nouă perspectivă în evaluarea proiectelor

Înscrierile la RBA – Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit sunt supervizate de un board format din personalități ale mediului academic, cultural și antreprenorial din România.

Componența Boardului RBA: : arh. Șerban ȚIGĂNAȘ, Președintele Ordinului Arhitecților din România; prof.dr. arh. Marian MOICEANU, Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București; prof.dr. Sorin CÎMPEANU, Rector al Universității de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară București, președinte al Consiliului Național al Rectorilor; dr. ing. Cristian Romeo ERBAȘU, Președinte Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC); Florin MINDIRIGIU, președinte al Asociației Pro Event, cu o experiență de 20 de ani în dezvoltarea de evenimente de amploare în arhitectură și construcții; prof.dr. Vintilă MIHAILESCU, antropolog, director al Departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA; prof.dr. Victor NEUMANN, istoric și filosof al culturii, profesor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara; Marian POPA, Manager al Deutsche Bank Global Technology; Dan PASCARIU, Președintele Consiliului de Administrație UniCredit Bank România; Ioana CIOLACU, arhitect, fashion designer; Nicolas TRIBOI, peisagist, născut în Franța;

De asemenea, o nouă perspectivă în evaluare proiectelor înscrise pentru premii este adusă de un juriu internațional. Aceste luări de poziție și perspective diverse asupra spațiului construit din România constituie premisele pentru jurizarea proiectelor de referință.

Juriul RBA-Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit este constituit din experți independenți din sectorul arhitecturii și domeniul mass-media. Printre aceștia se află:

Ewa P. Porębska – arhitect și critic de arhitectură, editor-șef al revistei Architektura-murator din Polonia. A făcut parte din juriul unor renumite competiții, printre care: Premiul European pentru Spațiul Public Urban 2016, Mies van der Rohe Awards 2013 și World Architecture Festival (WAF) edițiile 2008 și 2010; Erika Katalina Pásztor – editor-șef al epiteszforum.hu, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate portaluri de arhitectură din Ungaria. În calitate de designer a contribuit în multiple proiecte din spațiul audio-vizual, a publicat articole, studii și interviuri și a ținut prelegeri despre arta contemporană media și arhitectură; Bruno Andreșoiu – Director General al IGLOO, revista parteneră RBA – arhitect din 1996 și editor de publicații de arhitectură din 2001, în calitate de fondator al Igloo media, Partner al Igloo design și Igloo Architecture; arh. Anssi Lassila – Fondator OOPEAA, onorat în 2015 cu premiul Asociației arhitecților din Finlanda, membru al jurului Competiției internaționale Guggenheim Helsinki Design Competition. Finalist în 2016 la Archdaily Building of the Year Award și nominalizat în 2012 și 2013 la premiul „Mies van der Rohe” ; dr. arh. Paula Cadima, director executiv al Architectural Association School of Architecture din Londra, cu o experiență de mai bine de 25 de ani în domeniul arhitecturii și studiul ambientului. Predă și la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice din Lisabona, unde a creat programul de master despre Arhitectura Bioclimatică. Președinte al asociației PLEA (Passive Low Energy Architecture and Sustainable Urban Design) din 2011 și fost Președinte al Grupului de Lucru Environment & Sustainable Architecture din cadrul Consiliului Arhitectilor din Europa (ACE).

Condițiile de participare, regulamentul și calendarul ROMANIAN BUILDING AWARDS (RBA) – Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit  dar și principiile de evaluare a proiectelor sunt disponibile pe site-ul rba.spațiulconstruit.ro

Mai multe detalii pe rba.share-architects.com. Informații pot fi solicitate prin email la adresa: rba@share-architects.com 

Urmăriți cele mai noi știri și pe platforma de comunicare online www.share-architects.com

Inițiatori și organizatori: Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii și Asociația ProEvent.

RBA – Romanian Building Awards – Premiile Naționale pentru Spațiul Public Construit se bucură de sprijinul partenerilor care susțin spațiul construit din România:

Producător: ABplus Events- agenție de comunicare, creatorul rețelei de expoziții naționale de construcții CAMEX și Conferințelor Internaționale de arhitectură RIFF, LAUD, INGLASS, GIS, Conferințelor Internaționale de Constructii și Instalații CONTRACTOR și Forumurilor Internaționale de Arhitectură SHARE organizate în Romania, Polonia și Ungaria.

Partener Oficial: Saint-Gobain România

Partener Principal: Titan Mar

Sponsor: Alukonigstahl

Asociații Partenere: Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri – AICPS, Patronatul din Industria Cimentului și altor Produse Minerale pentru Construcții din România – CIROM, Patronatul Societăților din Construcții – PSC, Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă – PPTT, Registrul Urbaniștilor din România– RUR, Asociația Profesională a Urbaniștilor din România – APUR, Asociația Antreprenorilor de Peisagistică din România – AAPR, Uniunea Restauratorilor de Monumente Istorice, Asociația Peisagiștilor din România – ASOP, Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții -APMCR, Associația Producătorilor de Polistiren Expandat din România – ROMEPS și Asociația Inginerilor de Instalații din România – AIIR.

Comunicat AG APUR 2016

Comunicatul cu privire la Adunarea Generală a Asociaților APUR, ce a avut loc pe data de 8 iulie 2016, poate fi consultat în întregime aici.

Principalele elemente discutate și aprobate în cadrul AG (pe scurt):

 • Aprobarea raportului cenzorului și a raportului de activitate al asociației (martie 2015 – iulie 2016).
 • Posibilitatea primirii în asociație a membrilor stagiari (experiență profesională sub 3 ani) – cotizația anuală fiind stabilită la 20 RON.
 • Înscrierea unui membru în buletinul de vot pentru Consiliul Director (în cadrul alegerilor) să se poată face numai în urma unei candidaturi exprimate public și asumate de către acel membru.
 • Constituirea unui fond de premiere al asociației, susținut din donații, care să fie folosit de către APUR în acordarea de premii.
 • Discutarea structurii departamentale a asociației și a priorităților strategice.

În încheierea Adunării Generale, au fost sintetizați următorii pași în implementarea elementelor discutate în cadrul evenimentului, pentru anul 2016. S-a convenit asupra următoarelor lucruri:

 • Activarea departamentelor în luna septembrie și constituirea unor grupuri de lucru în cadrul acestora, pe diferite probleme, în acord cu dorințele exprimate de membri în cadrul Adunării.
 • Includerea în noul website al asociației, a unui forum de discuții, accesibil doar membrilor APUR și a unei pagini de prezentare a membrilor Asociației.
 • Trimiterea către membri a unor propuneri de teze pentru Codul Urbanismului și Construcțiilor și preluarea opiniilor exprimate de către aceștia, în cadrul comisiei care lucrează în coordonarea MDRAP, în definirea acestor teze.
 • Membrii APUR au fost invitați să comunice teme de interes pentru organizarea unor evenimente specifice sau publicarea unor scurte declarații ale asociației. De asemenea, membrii au fost invitați să comunice diferite activități în care sunt implicați, în vederea includerii acestor comunicări în Newsletter-ul asociației.
 • A fost anunțată și agreată inițierea unui eveniment al APUR de Ziua Mondială a Urbanismului, pe 8 noiembrie 2016, prin care se dorește organizarea simultană a unor mese rotunde / ateliere tematice / dezbateri în mai multe orașe: București, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu și Iași.