Featured

Bine ați venit pe pagina Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România (APUR). APUR este o organizaţie profesională non-guvernamentală, apolitică şi non-profit. Asociaţia grupează profesionişti care activează în domeniul interdisciplinar al urbanismului şi al amenajării teritoriului. APUR este o organizaţie cu personalitate juridică, constituită pentru durată nelimitată, cu sediul în municipiul Bucureşti.                

CIF: 11199406

Comunicat AG APUR 2016

Comunicatul cu privire la Adunarea Generală a Asociaților APUR, ce a avut loc pe data de 8 iulie 2016, poate fi consultat în întregime aici.

Principalele elemente discutate și aprobate în cadrul AG (pe scurt):

 • Aprobarea raportului cenzorului și a raportului de activitate al asociației (martie 2015 – iulie 2016).
 • Posibilitatea primirii în asociație a membrilor stagiari (experiență profesională sub 3 ani) – cotizația anuală fiind stabilită la 20 RON.
 • Înscrierea unui membru în buletinul de vot pentru Consiliul Director (în cadrul alegerilor) să se poată face numai în urma unei candidaturi exprimate public și asumate de către acel membru.
 • Constituirea unui fond de premiere al asociației, susținut din donații, care să fie folosit de către APUR în acordarea de premii.
 • Discutarea structurii departamentale a asociației și a priorităților strategice.

În încheierea Adunării Generale, au fost sintetizați următorii pași în implementarea elementelor discutate în cadrul evenimentului, pentru anul 2016. S-a convenit asupra următoarelor lucruri:

 • Activarea departamentelor în luna septembrie și constituirea unor grupuri de lucru în cadrul acestora, pe diferite probleme, în acord cu dorințele exprimate de membri în cadrul Adunării.
 • Includerea în noul website al asociației, a unui forum de discuții, accesibil doar membrilor APUR și a unei pagini de prezentare a membrilor Asociației.
 • Trimiterea către membri a unor propuneri de teze pentru Codul Urbanismului și Construcțiilor și preluarea opiniilor exprimate de către aceștia, în cadrul comisiei care lucrează în coordonarea MDRAP, în definirea acestor teze.
 • Membrii APUR au fost invitați să comunice teme de interes pentru organizarea unor evenimente specifice sau publicarea unor scurte declarații ale asociației. De asemenea, membrii au fost invitați să comunice diferite activități în care sunt implicați, în vederea includerii acestor comunicări în Newsletter-ul asociației.
 • A fost anunțată și agreată inițierea unui eveniment al APUR de Ziua Mondială a Urbanismului, pe 8 noiembrie 2016, prin care se dorește organizarea simultană a unor mese rotunde / ateliere tematice / dezbateri în mai multe orașe: București, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu și Iași.

Agenda finala eveniment APUR – La firul ierbii, 8 iulie 2016

Adunarea Generala a Asociatilor

9.00 – 9.30 – Înregistrare participanți Adunare Generală APUR

9.30 – 12.30 - Adunare generală a membrilor APUR.

Cuvinte de salut din partea: d-nei arh. Mihaela Vrabete (secretar de stat MDRAP), d-l prof. dr. arh. Alexandru Sandu (președinte de onoare), d-na dr. ing.-peis. Diana Culescu (președinte ASoP)

(1) aprobare rapoarte anuale: rapoarte financiar-contabile, rapoarte de activitate

(2) aprobare regulamente și proceduri: situatie membrilor stagiari APUR (experienta profesionala sub 3 ani), constituirea unui fond de premiere al asociatiei

(3) discuții privind priorități strategice ale asociației

(4) aspecte organizatorice: structura departamentala a asociatiei, constituirea unor filiale regionale ale asociatiei

(5) diverse.

12.30 – 13.30 - Pauză de prânz

 

Eveniment “Comunitatea profesionala a specialistilor in urbanism”

13.30 – 13.45 – Ateliere tematice – Comunitatea profesională a specialiștilor în urbanism. Introducere în plen și organizare pe grupuri de lucru.
13.45 – 15.30 – Ateliere tematice: (1) Specialiștii și administrația – moderator: urb.Paul Mureșan-Iuga; (2) Specialiștii și comunitatea locală – moderator: urb. Iulian Canov ; (3) Specialiștii și dezvoltatorii imobiliari moderator: prof. dr. arh. Constantin Enache.

Structura atelierelor:

 • Prezentarea unor probleme specifice de catre moderatorul fiecarui atelier (15 minute)
 • Discutii in plen pe marginea problemelor semnalate. Identificarea cauzelor problemelor enuntate (30 minute)
 • Constituirea unor grupuri de lucru. Identificarea unor posibile solutii (45 minute).
 • Inchidere atelier tematic. Alegerea unor idei-manifest care sa sintetizeze solutiile propuse (15 minute).

15.30 – 16.00 – Coffee break. Pregătirea concluziilor atelierelor de către moderatori și responsabili de grup.
16.00 – 16.45 – Reuniune în plen – prezentarea (de către moderatori) a ideilor manifest rezultate în urma fiecărui atelier. Concluzii și discutarea posibilităților de follow-up.
16.45 – Cuvânt de închidere

Discuții libere / socializare –  Deschis Gastrobar

Anunt – conferința ”Comunicarea agendei urbane”

Igloo Media colaboreaza cu Secretariatul Habitat III al Organizatiei Națiunilor Unite pentru a organiza conferinta „Comunicarea agendei urbane”, vineri, 15 iulie 2016, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București.

Conferinta sta sub egida Academiei de jurnalism urban, un program initiat de Secretariatul Habitat III pentru a stimula dezbaterea participativa in contextul pregatirilor pentru Conferinta despre Locuire si Dezvoltare Durabilă (Habitat III) din octombrie 2016, din Quito, Ecuador.

La eveniment vor participa jurnalisti de la The Guardian, Citiscope,  Centrul pentru Jurnalism Independent, dar si reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale si non-guvernamentale implicate in dezvoltarea orasului (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Primaria Municipiului Bucuresti, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, ARCUB).

Participarea la eveniment este gratuita, cu inscriere prealabila aici: https://goo.gl/31RzeU

Detalii despre programul conferintei aici: https://www.igloo.ro/stiri/igloo-media-aduce-la-bucuresti-academia-de-jurnalism-urban/

Anunt conferinta – “Dezvoltarea regională și disparitățile teritoriale”

Dorim sa va informam ca prima etapa de inscriere la cea de-a 7-a editie a
conferintei internationale DEZVOLTAREA REGIONALA SI DISPARITATILE
TERITORIALE, care va avea loc in perioada 15-16 octombrie 2016 in
Cluj-Napoca, s-a finalizat in 31 mai 2016.

Dorim sa multumim pe aceasta cale tuturor celor interesati de tematica
conferintei, care s-au inscris deja pentru a participa la acest eveniment.
Pana in momentul de fata, si-au anuntat participarea cadre didactice si
cercetatori din Algeria, Canada, Ungaria, Slovenia si Romania.

Persoanele interesate, care nu au completat inca formularul online, sunt
invitate sa il trimita in a doua etapa de inscriere, care are loc in
perioada 1 iunie-15 septembrie 2016.

Pentru informatii suplimentare legate de acest eveniment, va rugam sa
consultati website-ul conferintei http://georeg.conference.ubbcluj.ro sau sa
luati legatura cu una dintre persoanele de contact.

Va multumim si va asteptam cu drag intr-un mediu propice schimbului de idei!

Cu stima,
Organizatorii conferintei

—-
Centrul de Geografie Regionala
Facultatea de Geografie
Universitatea Babes-Bolyai
str. Clinicilor, nr. 5-7
400006, Cluj-Napoca
ROMANIA

Donație – „Orașele vechi și noul urbanism”

Mulțumim domnului arhitect Cristian Severin pentru cele două exemplare donate asociației, din recenta apariție publicistică « Orașele vechi și noul urbanism » de Gustavo Giovannoni. Apărută la editura Gemma Total Advertising din București, cartea reprezintă traducerea lucrării originale cu titlul « Vecchie citta ed edilizia nuova » – publicată în 1931 la Torino. În traducerea domnului Severin, versiunea în limba română a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii. Cartea poate fi consultată la sediul asociației.

Adunarea Generala APUR – 8 iulie 2016

Consiliul Director anunță Adunarea Generală anuală a asociaților în data de vineri 8 iulie 2016.

Locul desfășurării: La Firul Ierbii, Splaiul Unirii nr. 160 (între stațiile de metrou Timpuri Noi și Mihai Bravu. intrarea se face din B-dul Abatorului) – vezi hartă.

Organizarea AG-APUR 2016 este realizată în parteneriat cu inițiativa La Firul Ierbii, în cadrul proiectului omonim.

Evenimentul cuprinde trei momente :
1.       Adunarea Generală a asociaților – agendă preliminară:

 • 9.00 – 9.30 – Înregistrare participanți Adunare Generală APUR
 • 9.30 – 12.30 - Adunare generală a membrilor APUR. Agenda: (1) aprobare rapoarte anuale, (2) aprobare regulamente și proceduri, (3) discuții privind priorități strategice ale asociației, (4) aspecte organizatorice (5) diverse.
 • 12.30 – 13.30 - Pauză de prânz

2.       Ateliere tematice (cu invitați) – agendă preliminară:

 • 13.30 – 13.45 – Ateliere tematice – Comunitatea profesională a specialiștilor în urbanism. Introducere în plen și organizare pe grupuri de lucru.
 • 13.45 – 15.30 – Ateliere tematice: (1) Specialiștii și administrația ; (2) Specialiștii și comunitatea locală ; (3) Specialiștii și dezvoltatorii imobiliari. Fiecare atelier va începe cu o prezentare de maxim 15 minute (enunțarea unei probleme, eventual pe baza unui studiu de caz – realizată de către moderatorul atelierului sau de un invitat) și va continua cu o oră și jumătate de discuții și lucru în echipă.
 • 15.30 – 16.00 – Coffee break. Pregătirea concluziilor atelierelor de către moderatori și responsabili de grup.
 • 16.00 – 16.45 – Reuniune în plen – prezentarea (de către moderatori) a ideilor manifest rezultate în urma fiecărui atelier. Concluzii și discutarea posibilităților de follow-up.
 • 16.45 – Cuvânt de închidere

3.       Moment socio-cultural – Deschis Gastrobar

Va rugăm să confirmați participarea până pe data de 1 iulie 2016 prin completarea formularului online sau prin e-mail la adresa contact.apur@gmail.com. Adunarea este statutară dacă participă 50%+1 din membrii APUR.

Dreptul de exercitare a votului în cadrul Adunării Generale este condiționat de plata la zi a cotizației de membru pentru anul 2016. Plata poate fi efectuată prin OP în contul APUR (link) sau numerar în ziua adunării generale.

În cazul în care nu puteți participa la Adunarea Generală din data de 8 iulie 2016, vă rugăm să delegați dreptul de vot unui reprezentant, membru APUR, prin completarea  formularului de împuternicire (pe care îl puteți găsi aici). După completare vă rugăm să îl transmiteți în format pdf. / jpg. pe e-mail, atât reprezentantului ales, cât și la adresa contact.apur@gmail.com, până la data de 1 iulie 2016. Și în acest caz, condiția de exercitare a dreptului de vot implică achitarea la zi a cotizației de membru.

Anunt admitere – Facultatea de Urbanism

Afis admitere_Master_FU_UAUIM__2016_color

FACULTATEA DE URBANISM, din Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, este singura facultate din România care organizează licență în domeniul URBANISM, pentru specializările:
Proiectare și Planificare Urbană (4 ani / 240 credite),
Amenajarea și Planificarea Peisajului (4 ani / 240 credite),
Urbanism și Administrarea Teritoriului – Sibiu (3 ani / 180 credite),

Programe Masterale de tip Bologna, recunoscute la nivel european, precum și de Registrul Urbaniștilor din România (RUR), pentru acordarea dreptului de semnătura, respectiv:
Proiectare Urbana
Peisaj si Teritoriu
Amenajarea Teritoriului și Dezvoltare Regională
Management Urban pentru Orașe Competitive
Mobilitate Urbană
Urbanism și Politici Publice – organizat in parteneriat de Facultatea de Urbanism, UAUIM cu Facultatea de Științe Politice din SNSPA).
Dreptul Urbanismului şi al Planificării Teritoriale –organizat de Facultatea de Drept din Universitatea București în colaborare cu Facultatea de Urbanism din UAUIM

In anul universitar 2016-2017, admiterea se va desfășura astfel:
Pentru programele de LICENȚĂ – pe data de 26 iulie 2016, cu înscriere între 18 – 23 Iulie 2016.
Toate detaliile, numărul de locuri, conținutul tematic și bibliografia aferentă pentru admitere se pot consulta in Regulamentul de Admitere, la link: http://www.uauim.ro/admitere/

Pentru programele de MASTER – pe data de 27 iulie 2016, cu examen de competențe lingvistice pe data de 25 iulie și înscriere între 20 -23 Iulie 2016.
Toate detaliile legate de programele de master activate în anul universitar 2016-2017, numărul de locuri, conținutul tematic și bibliografia aferentă pentru admitere se pot consulta în Regulamentul de Admitere la Mastere, la link:
http://www.uauim.ro/facultati/urbanism/

CONTACT ŞI DETALII:
Telefon: Secretariatul Facultăţii de Urbanism din UAUIM: 021 30 77 180 sau 183
Site: http://www.uauim.ro/facultati/urbanism/
Film Facultatea de Urbanism: http://youtu.be/SL5iLl4imuY
Facebook: https://www.facebook.com/facultateaurbanism