Featured

Bine ați venit pe pagina Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România (APUR). APUR este o organizaţie profesională non-guvernamentală, apolitică şi non-profit. Asociaţia grupează profesionişti care activează în domeniul interdisciplinar al urbanismului şi al amenajării teritoriului. APUR este o organizaţie cu personalitate juridică, constituită pentru durată nelimitată, cu sediul în municipiul Bucureşti.                

CIF: 11199406

Anunt – conferința ”Comunicarea agendei urbane”

Igloo Media colaboreaza cu Secretariatul Habitat III al Organizatiei Națiunilor Unite pentru a organiza conferinta „Comunicarea agendei urbane”, vineri, 15 iulie 2016, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București.

Conferinta sta sub egida Academiei de jurnalism urban, un program initiat de Secretariatul Habitat III pentru a stimula dezbaterea participativa in contextul pregatirilor pentru Conferinta despre Locuire si Dezvoltare Durabilă (Habitat III) din octombrie 2016, din Quito, Ecuador.

La eveniment vor participa jurnalisti de la The Guardian, Citiscope,  Centrul pentru Jurnalism Independent, dar si reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale si non-guvernamentale implicate in dezvoltarea orasului (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Primaria Municipiului Bucuresti, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, ARCUB).

Participarea la eveniment este gratuita, cu inscriere prealabila aici: https://goo.gl/31RzeU

Detalii despre programul conferintei aici: https://www.igloo.ro/stiri/igloo-media-aduce-la-bucuresti-academia-de-jurnalism-urban/

Anunt conferinta – “Dezvoltarea regională și disparitățile teritoriale”

Dorim sa va informam ca prima etapa de inscriere la cea de-a 7-a editie a
conferintei internationale DEZVOLTAREA REGIONALA SI DISPARITATILE
TERITORIALE, care va avea loc in perioada 15-16 octombrie 2016 in
Cluj-Napoca, s-a finalizat in 31 mai 2016.

Dorim sa multumim pe aceasta cale tuturor celor interesati de tematica
conferintei, care s-au inscris deja pentru a participa la acest eveniment.
Pana in momentul de fata, si-au anuntat participarea cadre didactice si
cercetatori din Algeria, Canada, Ungaria, Slovenia si Romania.

Persoanele interesate, care nu au completat inca formularul online, sunt
invitate sa il trimita in a doua etapa de inscriere, care are loc in
perioada 1 iunie-15 septembrie 2016.

Pentru informatii suplimentare legate de acest eveniment, va rugam sa
consultati website-ul conferintei http://georeg.conference.ubbcluj.ro sau sa
luati legatura cu una dintre persoanele de contact.

Va multumim si va asteptam cu drag intr-un mediu propice schimbului de idei!

Cu stima,
Organizatorii conferintei

—-
Centrul de Geografie Regionala
Facultatea de Geografie
Universitatea Babes-Bolyai
str. Clinicilor, nr. 5-7
400006, Cluj-Napoca
ROMANIA

Donație – „Orașele vechi și noul urbanism”

Mulțumim domnului arhitect Cristian Severin pentru cele două exemplare donate asociației, din recenta apariție publicistică « Orașele vechi și noul urbanism » de Gustavo Giovannoni. Apărută la editura Gemma Total Advertising din București, cartea reprezintă traducerea lucrării originale cu titlul « Vecchie citta ed edilizia nuova » – publicată în 1931 la Torino. În traducerea domnului Severin, versiunea în limba română a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii. Cartea poate fi consultată la sediul asociației.

Adunarea Generala APUR – 8 iulie 2016

Consiliul Director anunță Adunarea Generală anuală a asociaților în data de vineri 8 iulie 2016.

Locul desfășurării: La Firul Ierbii, Splaiul Unirii nr. 160 (între stațiile de metrou Timpuri Noi și Mihai Bravu. intrarea se face din B-dul Abatorului) – vezi hartă.

Organizarea AG-APUR 2016 este realizată în parteneriat cu inițiativa La Firul Ierbii, în cadrul proiectului omonim.

Evenimentul cuprinde trei momente :
1.       Adunarea Generală a asociaților – agendă preliminară:

  • 9.00 – 9.30 – Înregistrare participanți Adunare Generală APUR
  • 9.30 – 12.30 - Adunare generală a membrilor APUR. Agenda: (1) aprobare rapoarte anuale, (2) aprobare regulamente și proceduri, (3) discuții privind priorități strategice ale asociației, (4) aspecte organizatorice (5) diverse.
  • 12.30 – 13.30 - Pauză de prânz

2.       Ateliere tematice (cu invitați) – agendă preliminară:

  • 13.30 – 13.45 – Ateliere tematice – Comunitatea profesională a specialiștilor în urbanism. Introducere în plen și organizare pe grupuri de lucru.
  • 13.45 – 15.30 – Ateliere tematice: (1) Specialiștii și administrația ; (2) Specialiștii și comunitatea locală ; (3) Specialiștii și dezvoltatorii imobiliari. Fiecare atelier va începe cu o prezentare de maxim 15 minute (enunțarea unei probleme, eventual pe baza unui studiu de caz – realizată de către moderatorul atelierului sau de un invitat) și va continua cu o oră și jumătate de discuții și lucru în echipă.
  • 15.30 – 16.00 – Coffee break. Pregătirea concluziilor atelierelor de către moderatori și responsabili de grup.
  • 16.00 – 16.45 – Reuniune în plen – prezentarea (de către moderatori) a ideilor manifest rezultate în urma fiecărui atelier. Concluzii și discutarea posibilităților de follow-up.
  • 16.45 – Cuvânt de închidere

3.       Moment socio-cultural – Deschis Gastrobar

Va rugăm să confirmați participarea până pe data de 1 iulie 2016 prin completarea formularului online sau prin e-mail la adresa contact.apur@gmail.com. Adunarea este statutară dacă participă 50%+1 din membrii APUR.

Dreptul de exercitare a votului în cadrul Adunării Generale este condiționat de plata la zi a cotizației de membru pentru anul 2016. Plata poate fi efectuată prin OP în contul APUR (link) sau numerar în ziua adunării generale.

În cazul în care nu puteți participa la Adunarea Generală din data de 8 iulie 2016, vă rugăm să delegați dreptul de vot unui reprezentant, membru APUR, prin completarea  formularului de împuternicire (pe care îl puteți găsi aici). După completare vă rugăm să îl transmiteți în format pdf. / jpg. pe e-mail, atât reprezentantului ales, cât și la adresa contact.apur@gmail.com, până la data de 1 iulie 2016. Și în acest caz, condiția de exercitare a dreptului de vot implică achitarea la zi a cotizației de membru.

Anunt admitere – Facultatea de Urbanism

Afis admitere_Master_FU_UAUIM__2016_color

FACULTATEA DE URBANISM, din Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, este singura facultate din România care organizează licență în domeniul URBANISM, pentru specializările:
Proiectare și Planificare Urbană (4 ani / 240 credite),
Amenajarea și Planificarea Peisajului (4 ani / 240 credite),
Urbanism și Administrarea Teritoriului – Sibiu (3 ani / 180 credite),

Programe Masterale de tip Bologna, recunoscute la nivel european, precum și de Registrul Urbaniștilor din România (RUR), pentru acordarea dreptului de semnătura, respectiv:
Proiectare Urbana
Peisaj si Teritoriu
Amenajarea Teritoriului și Dezvoltare Regională
Management Urban pentru Orașe Competitive
Mobilitate Urbană
Urbanism și Politici Publice – organizat in parteneriat de Facultatea de Urbanism, UAUIM cu Facultatea de Științe Politice din SNSPA).
Dreptul Urbanismului şi al Planificării Teritoriale –organizat de Facultatea de Drept din Universitatea București în colaborare cu Facultatea de Urbanism din UAUIM

In anul universitar 2016-2017, admiterea se va desfășura astfel:
Pentru programele de LICENȚĂ – pe data de 26 iulie 2016, cu înscriere între 18 – 23 Iulie 2016.
Toate detaliile, numărul de locuri, conținutul tematic și bibliografia aferentă pentru admitere se pot consulta in Regulamentul de Admitere, la link: http://www.uauim.ro/admitere/

Pentru programele de MASTER – pe data de 27 iulie 2016, cu examen de competențe lingvistice pe data de 25 iulie și înscriere între 20 -23 Iulie 2016.
Toate detaliile legate de programele de master activate în anul universitar 2016-2017, numărul de locuri, conținutul tematic și bibliografia aferentă pentru admitere se pot consulta în Regulamentul de Admitere la Mastere, la link:
http://www.uauim.ro/facultati/urbanism/

CONTACT ŞI DETALII:
Telefon: Secretariatul Facultăţii de Urbanism din UAUIM: 021 30 77 180 sau 183
Site: http://www.uauim.ro/facultati/urbanism/
Film Facultatea de Urbanism: http://youtu.be/SL5iLl4imuY
Facebook: https://www.facebook.com/facultateaurbanism

Conferința NEW CITIES – 13 iunie 2016

INVITATIE

Ordinul Arhitecților din RomâniaAsociația Pro Event, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” și Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii organizeaza conferința internațională inspirațională NEW CITIES – despre Viitor în Arhitectură si Urbanism, luni, 13 iunie 2016, la Teatrul Național București – Sala Pictură. Asociatia Profesionala a Urbanistilor din Romania (APUR) este partener al evenimentului.

Va rugam sa regasiti atasata invitatia de participare cu detaliile privind modalitatea de inscriere si programul evenimentului.

Inscrierile se realizeaza pana la data limita de 6 iunie, online, pe site-ul oficial al evenimentului http://rba.share-architects.com/new-cities/, prin completarea formularului disponibil prin accesarea butonului ÎNREGISTRARE.

De asemenea, marti, 14 iunie 2016, la Radisson Blu Hotel – Grand Ballroom, este organizata Conferinta internationala LAUD dedicata arhitecturii peisagere si infrastructurii urbane ( inscriere:www.ielaud.eu, accesare pagina REGISTER). Participarea la conferinta LAUD din 14 iunie este gratuita pentru membri APUR, pe baza inregistrarii online, pana la data de 8 iunie.

In memoriam Prof. Dr. Arh. Doina Cristea

Consiliul Director al APUR anunță cu tristețe adâncă, trecerea în neființă a prof. dr. arh. Doina Cristea, membru de onoare al asociației noastre, membru al Comitetului Director al APUR în intervalul 1998-2013.

Doina Cristea a fost un eminent profesionist în urbanism și amenajarea teritoriului și o profesoară îndrăgită și unanim respectată.

Prin activitatea didactică îndelungată și impunătoare a contribuit la formarea a zeci de generații de arhitecți și urbaniști, cărora le-a transmis fascinația pentru înțelegerea evoluției “orașului și orașelor”, precum și pentru înțelegerea legăturilor complexe între mediu și dezvoltarea așezărilor punând în practică astfel convingerea puternică a dumneaei, în importanța și beneficiul pe care îl au acumularea culturală și învățarea continuă, în formarea profilului și a responsabilității viitorilor specialiști și profesioniști în arhitectură, urbanism și amenajarea teritoriului.

Cariera sa profesională, de multe decenii, a cuprins activitate de planificare și proiectare urbană, elaborarea de valoroase studii și cercetări, eforturi neîntrerupte pentru afirmarea domeniului, a profesionalismului și excelenței în urbanism. De-a lungul anilor, a coordonat sau participat la elaborarea a zeci de studii și cercetări, de normative sau documentări și a unor documentații de urbanism și amenajarea teritoriului care s-au constituit în adevărate modele de urmat. Doina Cristea a avut o contribuție majoră și de pionierat în aducerea și aplicarea în țara noastră a conceptelor și modelelor de planificare strategică, aportul sau la elaborarea PUG Bucuresti 2000 fiind unul cardinal pentru sincronizarea acestei documentații valoroase cu gândirea și practicile de planificare urbană europeană ale momentului.

Întotdeauna, lucrările pe care le-a coordonat au avut, pentru colaboratorii săi și studenții care participau, o componentă educațională, formativă, nu doar în sensul însușirii noțiunilor cât și în ceea ce privește deschiderea spre multidisciplinaritate, responsabilitate socială și culturală, etică profesională.

Alături de cele învățate de la profesoara Doina Cristea, va rămâne și amintirea figurii permanent amabile și prietenoase, a căldurii și înțelegerii față de cei cu care lucra și față de cei din jurul său, a perseverenței pasionate cu care încerca să convingă pe toată lumea – fie colegi, studenți, politicieni, responsabili din administrație, avizați și avizatori, presa – despre nevoia de schimbare în dezvoltarea urbană și teritorială, în planificare și proiectare, despre valențele pe care multiplele modele le puteau oferi printr-o atentă racordare la realitățile și istoria României, despre responsabilitățile specialiștilor, profesioniștilor în legarea istorică a stărilor de “normalitate” din trecutul orașelor noastre, într-o continuitate benefică viitorului.

Cu profund respect aducem un omagiu memoriei Doinei Cristea și profesionalismului ei, înțeles ca gest de adânc patriotism, pe care l-a demonstrat de-a lungul întregii și îndelungatei sale cariere profesionale și didactice.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă 14 mai la Cimitirul Bisericii Românilor din centrul Municipiului Brașov (langa operetă), la ora 14:00.

detaliu_DC

Premiul European al Peisajului

Prevăzut în cadrul Convenției Europene a Peisajului de la Florența, Premiul peisajuluieste o distincție ce poate fi atribuită autorităților locale și regionale sau altor grupări (inclusiv organizații non-guvernamentale) care au avut contribuții remarcabile la protecția, managementul sau amenajarea peisajului.

Cum fiecare stat poate depune o singură candidatură, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) va organiza un concurs de selecție a dosarelor pe baza procedurilor și criteriilor ce pot fi consultate la adresa www.coe.int/europeanlandscapeconvention.

Pentru înscrierea în competiție, este necesară transmiterea dosarului de candidatură, atât pe suport electronic cât și pe hârtie, la registratura MDRAP până cel târziu pe 1 iulie 2016.

Observatii HG525/1996

Membrii APUR sunt invitati sa trimita in mod individual observatii cu privire la propunerea de modificare si completare a HG 525 / 1996, sau pe e-mail la adresa contact.apur@gmail.com pentru a fi centralizate si transmise prin intermediul asociatiei (in acest caz, va rugam sa transmiteti observatiile dumneavoastra pana cel tarziu  pe data de 12 mai).

http://www.mdrap.ro/hotarare-a-guvernului-pentru-modificarea-si-completarea-hotararii-guvernului-nr-525-1996